Hoe kan ik na mijn carrière comfortabel leven van mijn opgebouwd kapitaal? Hoe neem ik dat kapitaal op een slimme manier op? Welke invloed heeft deze nieuwe levensfase op mijn beleggingen? Hoe haal ik ook dan nog een aanvaardbaar rendement?

Eveline Keller: ‘Begrijpelijke vragen waar elke ondernemer of vrij beroep mee kampt als hij denkt aan later. Want later staat gelijk aan genieten en eventuele concrete plannen of dromen realiseren. Helaas hangt aan genieten ook een prijskaartje en komen er heel wat praktische zaken bij kijken. Vandaar het belang om dit op tijd financieel voor te bereiden, zowel wat het professionele als het privéluik betreft. Ook van plan om uw rentenierstraject grondig én op tijd aan te pakken? Dan helpen volgende vragen u al een eind verder:

evelinekeller-7-4K

Wanneer begin ik aan de voorbereidingen om later onbezorgd te kunnen rentenieren?

Ook u bent ongetwijfeld al bezig met de opbouw van uw pensioenkapitaal. Het wettelijk pensioen is namelijk niet voldoende om de gewenste levensstandaard te behouden. Een doordachte beleggingsstrategie helpt u om dat extra kapitaal op te bouwen tijdens én na uw loopbaan.

Eveline Keller: ‘We genieten allemaal graag van het leven vandaag, morgen maar zeker ook later. De opbouw van dat pensioenkapitaal is één ding, maar op tijd naar de toekomst kijken is minstens even belangrijk.

  • Waar staat u vandaag met uw vermogen?
  • Waar zijn bijsturingen nodig privé en professioneel?
  • Hoe kan u dit opgebouwde vermogen zo best mogelijk organiseren om ook na uw professionele activiteit zorgeloos te blijven leven?

Een duidelijk rentenierstraject is een absolute must. Het biedt niet alleen houvast maar vooral gemoedsrust.

Dit persoonlijke rentenierstraject bedenkt u beter niet op uw laatste werkdag. Op tijd beginnen, is ook hier het absolute advies.’

Wanneer begin ik aan mijn renteniersproject?

Leg de eerste steen van uw rentenierstraject 5 tot 10 jaar voordat u effectief een punt zet achter uw actieve loopbaan. Door voldoende tijd te nemen, hebt u de ruimte om uw vermogen op de juiste manier te organiseren.

Welk maandelijks bedrag heb ik later nodig om zorgeloos te kunnen blijven genieten?

Om een correct zicht te krijgen op uw persoonlijk rentenierstraject is het belangrijk om uw maandbehoefte vanaf de startleeftijd van dit traject te bepalen. Dit is het jaar waarin u jaarlijkse opnames wil laten starten vanuit uw beleggingsportefeuille.

Eveline Keller: ‘Uit ervaring weten we dat ondernemers en vrije beroepen de neiging hebben om dit bedrag te onderschatten. De maandelijkse uitgaven na de loopbaan kunnen al snel toenemen met 30% in vergelijking met de uitgaven tijdens de actieve loopbaan.

Waar houdt u beter rekening mee bij het bepalen van dit bedrag?

  • De evolutie van de levensverwachting:
  • De onkostenverschuiving van professioneel naar privé.
  • Meer vrije tijd. Genieten kost geld.
  • De impact van inflatie.

Hoe reorganiseer ik mijn beleggingen na mijn professionele carrière?

Eveline Keller: ‘Als bank adviseren wij om de focus te leggen op de bouwsteen ‘bescherming’. Deze component zorgt er namelijk voor dat u zorgeloos geld kan opnemen.

Uw beleggingsportefeuille na de carrière

1. Voorzie een buffer op de depositorekening waar u minstens 2 jaar van kan leven.

2. Kies voor de bouwsteen ‘bescherming’ als fundering voor uw eerste renteniersperiode

Beleg het geld dat u de eerste 10 jaar nodig hebt in kapitaalvaste beleggingen. Zo kan u hieruit eenvoudig uw maandbehoefte opnemen zonder risico.

Dit zorgt voor gemoedsrust omdat uw inkomen niet onderhevig is aan beursschommelingen.

3. Kies voor de bouwsteen ‘rendement' voor het geld dat u niet meteen nodig hebt en beleg dit dynamisch.

Het kapitaal dat u niet meteen nodig hebt, kan veel langer belegd blijven. Vandaar de keuze voor dynamische beleggingen die op lange termijn een hoger rendement bieden dan kapitaalvaste beleggingen.
Zorg er dan wel voor deze beleggingen te allen tijde in lijn blijven met uw risico-appetijt en tijdshorizon.

Van de ene bouwsteen naar de andere

Na verloop van tijd zal uw bouwsteen ‘bescherming’ niet meer voldoende zijn om maandelijks uit te putten. Dan bekijken we samen hoe we dit luik weer kunnen aanvullen. Dat kan vanuit de bouwsteen ‘rendement’.

Volg dit goed op. Of nog beter: laat dit goed opvolgen!

Hoe kan Bank Van Breda u helpen bij uw rentenierstraject?

Bank Van Breda staat gedurende dit ganse rentenierstraject aan uw zijde. Wij volgen op en sturen meteen bij waar nodig. Uiteraard houden we u hiervan op de hoogte. Zo hoeft u niet wakker te liggen van uw financiële situatie en kunt u zich volledig focussen op de dingen die u de nodige energie geven om volop van deze nieuwe levensfase te genieten.