Een gespreide beleggingsportefeuille omvat drie bouwstenen: liquiditeit, bescherming en rendement. Bepaal uw persoonlijk evenwicht tussen deze bouwstenen op basis van uw persoonlijk risicoprofiel.

Liquiditeit
Dit is uw financiële buffer of het bedrag dat op elk moment beschikbaar is en waar u onverwachte uitgaven mee kan opvangen. We hebben het dan voornamelijk over kortlopende deposito’s en termijnrekeningen op minder dan drie jaar.
Liquiditeit in crisistijd
Vic Pourbaix: ‘De coronacrisis wijst ons nog maar eens op het belang van liquiditeit als luik binnen de beleggingsportefeuille. Wat als deze liquiditeit er niet is als het plots veel minder goed gaat? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk verplicht wordt om beleggingen te gaan verkopen. En dit op een heel slecht moment. Het opbouwen van voldoende buffer is de enige manier om dergelijke onverwachte omstandigheden op te vangen. Een buffer die groot genoeg is om minstens zes maanden verder te kunnen, dat is ons advies.’
Bescherming
In zo goed als elke beleggingsportefeuille heeft de bouwsteen ‘bescherming’ een plaats als fundament. Kies als bescherming voor kapitaalvaste beleggingen en spreid die over verschillende looptijden. Kapitaalvaste beleggingen zorgen niet voor het ‘hoogste’ rendement maar bieden wel bescherming en zekerheid.
Bescherming in crisistijd
Vic Pourbaix: ‘Naast het belang van voldoende liquiditeit hebben we het in ons advies ook over beleggen met focus op bescherming en beleggen met focus op rendement. Waarom splitsen we deze luiken in elk beleggingsadvies op? Omdat het om twee fundamenteel verschillende zaken gaat. Focus op bescherming staat gelijk aan kapitaalbehoud, focus op rendement betekent beleggen op de financiële markten en houdt dus iets meer risico in. Het is belangrijk om te spreiden over beide luiken.
Het beschermingsluik biedt zeker in tijden van crisis zekerheid. Wat er ook gebeurt, u blijft uw kapitaal behouden. Ons advies luidt: bepaal een bedrag waarmee je geen enkele risico wil nemen en beleg dit veilig. Gaat het even slecht, dan loop je voor dat bedrag weinig tot geen risico.’
Rendement
Dynamische beleggingen bieden op lange termijn een hoger rendementsperspectief dan kapitaalvaste beleggingen. Ze kunnen een mooie hefboom vormen. Deze hefboom kan op lange termijn groot zijn.
Rendement in crisistijd
Vic Pourbaix: ‘Heb je naast de financiële buffer en het bedrag dat u investeert in het beschermingsluik nog extra vermogen dat u de eerste vijf tot tien jaar niet nodig hebt, dan kunt u op de financiële markten beleggen. We hebben het dan over beleggen met focus op rendement.
Het rendementspotentieel is op lange termijn aanzienlijk hoger. Maar dynamische beleggingen zijn wel onderhevig aan schommelingen. Dat is zeker zo in crisistijd. Vooral het rendementsluik krijgt dan tijdelijke klappen. De kans is groot dat beleggingen op de financiële markten dan sterk zakken. In worst case scenario’s kan het om 30 tot 40 % gaan.
We waarschuwen onze klanten hier meermaals voor tijdens onze adviesgesprekken. Kan je niet om met dergelijke schommelingen, beleg dan vooral veilig en ga voor kapitaalvaste beleggingen. Het rendement zal iets lager zijn maar u hebt wél kapitaalgarantie.
Wilt u toch een hoger rendement? Beleg dan op de financiële markten. En doe dit in patrimoniaal beheer. Want ook binnen die financiële markten zijn er duidelijke schommelingen en verschillen. Sommige sectoren doen het nu eenmaal beter dan andere. Ook als je op de financiële markten belegt, is de juiste spreiding erg belangrijk. Een tegenvaller in het ene segment wordt dan opgevangen door een meevaller in een ander deel van de markt. Spreiden dempt pieken en dalen.
Dit blijvend en op de voet opvolgen, kost veel energie en tijd. Als ondernemer of vrij beroep bent u dag en nacht met uw zaak of praktijk bezig. De tijd ontbreekt om voortdurend het wel en wee op de markten uit te pluizen. Vandaar ons advies: Laat de concrete invulling van uw beleggingen over aan professionals die zich daar volledig op kunnen focussen en een continue opvolging garanderen.
Voor het beheer van dynamische beleggingsplannen doen we een beroep op een specialist vermogensbeheer, zoals onze zusterbank Delen Private Bank. De fondsbeheerders analyseren dagelijks de markten, tendensen en economische cijfers. Ook zij handelen los van de waan van de dag. Doordacht en behoedzaam vermogensbeheer, daar staat Delen Private Bank garant voor.’